2009’un son günlerinde size pehlivan tefrikası gibi anlattığım “10 yıllık lanet”, aslında 14 Kasım’da evimin soyulmasıyla ancak bitti, sevgili okurlar. Başta bilgisayarım, birkaç değerli eşyam gitti, ama hırsızlığa gözcülük yapanı tespit ettim, Türk polisi peşlerinde!!!
Ben de bu vesileyle sigortanın yararlarına bir kez daha iman ettim. Sigorta şirketinin yaptığı ödemeyle, 2010 yılının ilk yazısını, 0 kilometre bir bilgisayarda yazıyorum. Eskisinden hem daha güçlü, hem daha yeni model bir Apple Mac’ım var. Markasını vermemin nedeni reklamını yapmak değil, tam tersine eleştirmek içindir.
Bilgisayarı ısmarlarken, F klavye istedim. Satıcıda yokmuş, “Bilcom’a sorarız,” dediler, orada da yokmuş. Bilcom, Türkiye’de tüm Apple ürünlerinin temsilcisi devasa bir şirket. Rakiplerinden daha pahalı olmalarına karşın, bütün bilgisayar ve telefon ürünlerindeki yazı klavyeleri, sanki Türkiye bir Anglosakson ülkesiymiş gibi, QWERTY’yle başlıyor... Koskoca Bilcom Apple’da F klavyeli bilgisayar bulunmamasına “Fesupanallah!” dedim, ama sabrım daha taşmadı, çünkü satıcı, “F klavye yapıştırması gönderebiliriz,” dedi. Eh, Türkçe harf dizilimini tuşların üstüne yapıştırırız bari.
Aldığım bilgisayarın tuşları, siyah. En asgari estetik için, onca para verdiğim nesnenin klavyesine siyah yapıştırma harfler beklemek hakkım değil mi? Değilmiş. Beyaz gönderdiler. Çünkü Bilcom’da sadece F klavye bilgisayar bulunmamakla kalmayıp, Türkçe klavye yapıştırmasının bile sadece beyazı varmış, o da bazen var, bazen yokmuş...
Pire için yorgan yakanlardanımdır. Bu bilgisayarı götürür Apple’cıların başına çalar, sistem bile değiştirir, başka bir markadan PC alırdım, hem de daha ucuza gelirdi. Ama ister Türkiye’de üretilsin, ister ithal edilsin, PC’lerde de sorun aynı: Türkçe klavye varla yok arası, hep özel sipariş gerektiriyor!
Ben de kendimi, yepyeni, ama siyah üstüne beyaz harfler yapıştırılmış alaca bulaca bir bilgisayarın karşısında buldum. F klavyede ısrarlıyım. Çünkü biliyorum ki Q klavyede Türkçe yazanların arasında giderek artan, bazen elleri deforme ve felç eden “bilek sinirleri kasılması” hastalığı, tümüyle klavye uyumsuzluğundan kaynaklanmakta!
Dilimizde en sık kullanılan harfler, F klavyede en kolay ulaşılacak yerlere konuşlandırılmıştır. Türkçe’nin bir ergonomi mantığı vardır ve F klavye, parmağı, eli, bileği en az yoracak ergonomiye uyarlıdır.
Üstelik, ister Apple Mac olsun, ister PC, yerli ya da ithal, ama hepsi yabancı teknolojiye bağımlı bilişim firmalarının “bilgisayar yazılımı Q klavyeyle yapılıyor,” gerekçesiyle Türkiye’ye dayattıkları QWERTY düzeni, Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’ın çok doğru saptamasıyla, aslında dilde yaşadığımız yabancılaşmanın bir başka boyutu.
Prof. Akalın, Türk Dili Dergisi’ne yazdığı ve üstünde durulması gereken bir makalede (www.forumdas.net): “Türkiye’nin gündeminde önemli sorunların bulunduğu bir dönemde F, Q klavye tartışması anlamsız, hatta fantezi görülebilir. Ama Türkiye’ye Q dayatmasıyla dilde görülen yabancılaşma arasında bir farklılık yok. Mutfağımızdan müziğimize, hayatın hemen her alanında görülen Anglosakson kültürünün baskısıdır Q klavye...” diyor.
Tıpkı Türkçe gibi, sınırları içinde konuşulduğu ülkenin alfabesine göre yazılan Kürtçe dilinde, en fazla on yıl öncesine kadar W, Q, X harflerini içeren HİÇBİR yazılı metne rastlanmazken: Bugün Kürtçülerin, Kürtçede de tıpkı Türkçedeki gibi OKUNAKLI SES karşılığı bulunmayan W, Q ve X harflerine ani düşkünlüğü, Türkiye’ye Q klavye dayatan oluşuma herhalde yabancı değildir!
Bir toplumu ulus yapan din değil, dildir.
Türkiye’yi parçalamak isteyenler, Türkleri kendi dillerine yabancılaştırarak öğütmeye başladılar.
Türkiye’yi savunmak için, önce Türkçeyi savunmak gerek. Ama dil, top tüfekle savunulmaz. F klavye ile başlayabiliriz: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, Gümrük Müsteşarlığı’nın, 1955 yılından beri var olan TSE şartını derhal işletmesi, üretilen ve ithal edilen bilgisayarların en az yüzde 50’sinin F klavye olmasında diretmesi gerek. İsteyen Q klavye kullanır, isteyen F.
Hani kapitalizm çeşitlilik demekti?
Tep tip Q klavye ile ülkemizde “komünistlik” yapıyor, bu şirketler!