H. Celal Güzel

H. Celal Güzel

hcelalguzel@yahoo.com

Öğretmenlerimiz ve ‘Fatih Projesi’

Haberin Devamı

Son haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı’nda bâriz bir hareketlilik görülüyor. ‘Eğitim’, yeniden gündemdeki hak ettiği yeri almaya başladı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, birbiri arkasından getirdiği projelerle selefi Hüseyin Çelik’in yenilikçi misyonunu devam ettiriyor.
Önce, 1 Kasım 2010’daki ‘18. Milli Eğitim Şûrası’ ile ‘Eğitim’de 2023’ vizyonu ele alındı ve 13 yıllık hedefler tespit edildi. Daha sonra Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile beraber ‘Fatih Projesi’ni açıkladı. ‘Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi’, tarihimizde bilim ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanan devlet adamlarımızın başında gelen ‘Fatih’in ismiyle kısaltılmış...
Dün ‘Öğretmenler Günü’ idi... Bakan Çubukçu , ‘Öğretmenler Günü’nde ikramiye verileceğini ve bunun için Maliye Bakanlığı’yla müzakere hâlinde olduklarını müjdeledi. Bu konuda, verilecek ikramiyenin bir maaş tutarının altında olmamasını ve Milli Eğitim Bakanlığım sırasında başlattığımız ‘Öğretim Yılı Ödeneği’ne de devam edilmesini diliyoruz.

***

Eğitimde modern teknolojilerin önemini ilk fark eden ve ‘bilgisayarlı eğitim’ konusunda ilk adımı atan, rahmetli Özal olmuştur. Ancak, bu reformun anlaşılması ve eğitim câmiasında benimsenmesi için bilgisayar okuryazarı öğretmenlerin yetiştirilmesi gerekmiştir. 2005 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bilgisayar okuryazarı olmayan öğretmen alınmamıştır.

Eğitimde modern teknolojilerin ve bilgisayarın kullanılması, AK Parti iktidarı döneminde, ikinci büyük reform dalgası olarak yaygınlaşmıştır. Bakan Çelik zamanında bütün okullara bilgisayar ve internet bağlantısı sağlanmıştır.

Bakan Çubukçu döneminde ise, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan ‘Fatih Projesi’nin üç yıl zarfında tamamlanmasıyla, Türk eğitimindeki üçüncü teknolojik ‘reform dalgası’ gerçekleştirilmiş olacak ve Türkiye, eğitimde ‘bilişim teknolojisi’ kullanan en ileri ülkelerden biri hâline gelecektir.

‘Fatih Projesi’nin uygulanmasıyla Türkiye, 21. yüzyılın başında, McLuhan’ın ‘Küresel Köyü’nde (Global Village) en gelişmiş çadırı inşa etmiş ve eğitimde ‘çağ atlamış’ olacaktır.

Proje kapsamında, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve internet altyapısı sağlanacaktır. Bu süreçte, öğretim programları bilişim teknolojisi destekli öğretime uyumlu hâle getirilerek ‘eğitsel-e içerikler’ oluşturulacaktır.

Projenin ilk yılında ortaöğretim okulları, ikinci yılında ilköğretim ikinci kademe ve üçüncü yılında ise ilköğretimin ilk kademesi ve okul öncesi kurumlar tamamlanmış olacaktır.

***

Eğitimde bilişim teknolojisinin yoğun şekilde kullanılması, öğretmenin rolünü ve önemini azaltmayacak; hizmetiçi eğitimden geçirilen öğretmenler, yeni eğitim sürecinin de baş oyuncusu olarak görevlerine devam edeceklerdir.
Fatih Projesi ile yeni bir reform dönemini başlatan, Başbakan Erdoğan’ı, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu’yu, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ı candan tebrik ediyoruz. Eğitimde ilk teknolojik reformu yapan merhum Özal’ı ve ikinci teknolojik hareketi gerçekleştiren eski Bakan Çelik’i de yâd ediyoruz.

Sevgili öğretmenlerimizin ‘Öğretmenler Günü’ kutlu olsun.

DİĞER YENİ YAZILAR